ئارامتر بخوێنەوە

در حاشیەی سخنان جو بایدن

حەسەن ماوەرانی


جنبش سراسری ملل ایران با شعار   “زن، زندگی ، آزادی” توانست بە شیوەای بی نظیر، افکار عمومی آمریکا و اروپا را بە همیاری جلب کند. سردمداران  دول اروپایی و آمریکا بە ناچار  دیپلوماسی خود را در رابطە با ایران، کە هموارە بر اساس زد و بندهای تجاری  و سیاسی پشت پردە جریان داشت، تغییر دادند.

 کانادا و استرالیا کە در حقیقت بە  بهشتی برای  انتقال اقوام و ایادی جنایتکاران و انتقال پولهای دزدیدە شدە از ملل ایران تبدیل شدەبودند، بە خاطر افکار عمومی شهروندانشان کە آشکارا حمایت از خیزش فراگیر مردم ایران را خواهان است، دست بە اقداماتی جدی  بر علیە جنایتکاران در تهران زدند. وزرای خارجەی چند کشور قدرتمند اروپا، از جملە آلمان ، فرانسە و سوئد حمایت خود را از جنبش آزادیخواهی در ایران اعلام کردند.

آمریکا کە از زمان روی کارآمدن بایدن هموارە درصدد آرایش چهرەی نکبت بار جمهوری اسلامی بود و با امید فراوان بە توافق با ایران تلاش میکرد بە نحوی  رژیم جمهوری اسلامی را از تحریمها نجات دهد، با امواج رو بەگسترش همدلی مردم آمریکا و با توجە بە رای دهندگان ایرانی مقیم آمریکا، در ابتدا دست بە عصا تلاش میکرد کە هم جمهوری اسلامی را نرنجاند و هم  افکار عمومی را،  بە شیوەای بی سابقە ناتوان از شفاف کردن موضعگیری خود شد؛ تا بالاخرە در جریان مبارزات انتخاباتی دورە دوم، کە بر انتخابات  ریاست جمهوری در دوسال آیندە تأثیر گذار است، آقای بایدن سیاستی دوپهلو را در یک  دو جملە  و با دو فاعل مختلف بیان کرد. ایشان گفتند:

“ایران را آزاد میکنیم. ایرانیها خود را آزاد خواهند کرد.”

البتە گمانی در این نیست کە مردم ایران تنها خودشان میتوانند خود را آزاد کنند. اما این بیانات آقای بایدن ، هم سردرگمی سیاست  دولتشان را نشان میدهد و هم میل و علاقەشان بە رای مردم آمریکا برای از دست ندادن قدرت حزبش.

سیاست آشکار حزب دمکرات آمریکا ، از زمان روی کار آمدن جیمی کارتر با دکترین مشهور بە “کمربند سبز” مشاور مشهورش برژینسکی کە بر اساس نظریات آلکساندر بنیگسن ، تدوین کنندەی  تز “اسلام علیە شوروی” طراحی شدەبود، هموارە بر محور کمک بە رشد گروههای سیاسی اسلامی در مرزهای شوروی و خاورمیانە، پایەگذاری شدەبود.

 پس از سقوط شوروی نیز این سیاست، برای سلطە بر منابع وسیع خاورمیانە و جلوگیری از بازگشت روسیە بە تبدیل شدن بە ابرقدرت، بە کنار گذاشتە نشد و با روی کار آمدن بایدن، دولت او افغانستان را،  با تسلیحات پیشرفتەای کە  در حدود سیصد میلیار دلار تخمین زدە میشد، در قبال دریافت لیتیوم افغانستان، بە طالبان واگذار کرد و بە دولت دست نشاندەی خود در افغانستان دستور داد کە قدرت را بە طالبان واگذار کنند.

دفاع و تقویت تروریستهای اسلامی در خاورمیانە کە از سال ١٩٧٨ آغاز شد تا کنون  یکی از پایەهای اساسی سیاست خارجی دمکراتها در آمریکا بودە است. دولت کارتر بیش از چهل هزار اسلامیست را از کشورهای مختلف  اسلامی در پاکستان بە نام مجاهدین افغانی سازماندهی کرد و بە جنگ با دولت افغانستان گسیل داشت.

در همان حال  دولت کارتر در کنفرانس گوادالوپ با همراهی انگلستان و فرانسە، تصمیم بە کمک بە روی کارآوردن خمینی را گرفت. دولت کارتر بنا بە اسناد افشا شدە بە توسط سفیر آمریکا در فرانسە و در ایران  با دکتر یزدی نمایندە خمینی برای تماس با آمریکا و نمایندگان خمینی در ایران در تماس بود و بر اساس نوشتەهای عباس میلانی، مدیر برنامەی مطالعات ایران در دانشگاە استنفورد و همچنین نوشتەهای خود دکتر یزدی کە البتە در بیان راستگویانەی جریان گفتگوهایش باید شک کرد؛ آمریکا با فرستادن ژنرال هایزر بە ایران ، سران  ایران را بە تماس با اسلامیستها و عدم واکنش بر علیە خمینی وادار کرد.

هایزر از ١٤ دیماە ١٣٥٧ تا ١٤ بهمن ١٣٥٧ در ایران ماند و ماموریت خود را با موفقیت انجام داد.

پس از کارتر، باراک اوباما پیگیرترین مدافع و تقویت کنندەی رژیم جمهوری اسلامی بود کە در این اواخر گویا بە خطابودن  روش خود اقرار کردەاست؛ او با بستن پیمان برجام در فازی بە رژیم جمهوری اسلامی یاری رساند کە مردم ایران بە وسیلەی جنایتکاران رژیم سلاخی میشدند.

خیزش سراسری ملل ایران در جنبش ژینا، چنان بر افکار عمومی جهانیان تاثیر گذاشتە کە آقای بایدن رئیس جمهور متمایل بە اسلامگراها و حزبش، مجبور میشوند سیاست خود را تغییر دهند. آنان بە نیکی میدانند کە سقوط رژیم جمهوری اسلامی، آغاز پایان زندگی سازمانهای تروریستی اسلامی در خاور میانە است. از همین رو جو بایدن هنوز، علیرغم بیان  دو جملەی اخیر، موضعگیری روشنی در قبال جمهوری اسلامی تروریست نگرفتەاست. اما آنچە کە عیان است نە آقای بایدن و نە هر شخص و حزب سیاسی دیگری کە قدرت را در آمریکا بە دست آورد، قادر نخواهد بود بیش از این  سیاست اسلامیزەکردن خاورمیانە را ادامە دهد. آمریکا  مجبور خواهد شد کە بینش و جهت سیاسی خود را در مورد ایران و خاورمیانە تغییر دهد.

این دستاورد جنبش  زنان و جوانانی  است کە شعلەهایش بر مزار  ژینا در سقز کردستان با شعار ژن، ژیان ،ئازادی برافروخت و در سراسر کشور زنان و جوانان  از ملیتهای مختلف با فرهنگهای متفاوت و زبانهای مختلف، اما متحد و یکپارچە بە میدان آمدند و  آنرا سردادند. آنان نسل نوین جهانیند کە دریافتەاند بدون برابری جنسیتی، بدون باربری کامل حقوق ملیتها و اقلیتها و بدون آزادی، زندگی امکان پذیر نیست.

در حاشیەی سخنان جو بایدن

بەشکردن لەگەڵ هاوڕێیان